El mes d’agost és el mes dedicat a l’oci per excel·lència. Per això, dins de la campanya 12 Lemes impulsada per la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives (UPCCA) de la Mancomunitat Camp de Túria i en el marc del Pla Comarcal de Drogodependències i altres Trastorns Addictius, hem decidit dedicar aquests 31 dies al denominat OCI SALUDABLE, sota el lema “Cerca la diversió, troba l’alternativa a les drogues”.

 Oci saludable

Podem definir el temps d’oci com aquell que emprem a realitzar activitats que no són obligatòries ni essencials. La idea d’oci saludable està relacionada amb la pràctica d’exercici, l’ocupació de la vine’t i la cura i la promoció de la salut, segons expliquen en el blog Saludemia.

Per això no totes les activitats que realitzem en el nostre temps d’oci poden ser qualificades de “saludables”. Principalment, quan parlem de com a saludable ens referim a aquelles activitats que ens ajuden a créixer com a éssers humans i per a “alimentar” la nostra ment i també el nostre cos.

Entre elles, escoltar música, pintar, llegir, ballar, passejar… realitzar qualsevol tipus d’exercici físic, senderisme, activitats a l’aire lliure o formar-nos en diferents disciplines o potenciar els nostres entreteniments.

Consells per a gaudir de l’oci

Per això no és senzill gaudir, sense “perdre”, el nostre temps d’oci de manera saludable. Hi ha pautes que ens poden ajudar a això:

  • Dedicar cada dia almenys una hora del nostre temps a l’oci. Està comprovat que dur a terme activitats que ens entretinguin millora el nostre estat d’ànim.
  • Hem de canviar les rutines amb regularitat.
  • En el moment en el qual ens avorrim o ens cansem d’alguna activitat cal reflexionar i realitzar altres coses encara que això suposo un esforç físic.
  • En la mesura que sigui possible hem d’evitar estar moltes hores tombats en el llit o en el sofà.

Joventut i oci saludable

Un dels col·lectius amb els quals més es treballa per a la pràctica d’un oci saludable és el dels joves, per a allunyar-los d’oci relacionat amb el consum d’alcohol i d’altres substàncies addictives. Es tracta d’ensenyar-los a ocupar el seu temps lliure amb activitats alternatives, com per exemple jocs educatius, esport, tallers creatius, ambientals, interculturals, etc., per a prevenir conductes addictives.