El president de la Diputació, Vicent Mompó, ha anunciat el programa de prevenció d’incendis ‘València Biovaloriza’.
El programa, beneficiari de les ajudes per al foment de la bioeconomia forestal de 2023, actuarà sobre 200 hectàrees de terreny forestal dels termes de Llíria, Serra i Requena i compta amb un pressupost de dos milions d’euros fins a desembre de 2025. Un projecte que pretén reduir el risc d’incendis forestals i incrementar l’activitat econòmica en zones rurals. Una iniciativa que impulsa la gestió forestal sostenible.
El diputat de Medi Ambient, Avelino Mascarell, qui també ha participat en la presentació, ha destacat que “este programa ofereix una solució innovadora basada en tres pilars: aprofitar els recursos de les neteges forestals, que ara es tracten com a ‘residu’, per a generar energia neta, reduir el risc d’incendis i, al mateix temps, fomentar l’ocupació local i revitalitzar les nostres àrees rurals”.
Entre altres, també han participat en esta jornada celebrada en el MuVIM, la directora general de Prevenció d’Incendis Forestals, Rosa María Touris López, la cap de l’àrea de Bioeconomia de la Fundació Biodiversitat, Lucía Sáez Béjar. De les entitats col·laboradores van assistir la presidenta de la Mancomunitat Camp de Túria, Amparo Navarro; el president de la Mancomunitat Interior Terra del Vi, Luis Francisco López; l’alcalde de Llíria, Joanma Miguel; l’alcaldessa de Serra, Alicia Tusón; i el catedràtic de la Universitat Politècnica de València, Dionisio Ortiz.
València Biovaloriza és un projecte liderat per la Diputació en el qual també participen la Mancomunitat Camp de Túria, la Mancomunitat Interior Terra del Vi, els municipis de Llíria i Serra, la Universitat Politècnica de València (UPV) i la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència finançat pels fons NextGenerationEU.
L’objectiu d’esta iniciativa és, d’una banda, la prevenció d’incendis, gràcies a la gestió forestal que tractarà les zones amb superabundància d’esta matèria orgànica, responsables cada any d’una deflagració més accelerada i difícil de controlar. L’extracció prevista de més de 1.000 tones de biomassa també servirà com a font d’energia renovable, la qual cosa es traduirà automàticament en un estalvi econòmic notable per als veïns d’estes localitats. A més, això animarà a potenciar este tipus de plantes, com la que ja té la població de Serra, i a continuar investigant en possibles usos d’este recurs net. La biomassa és un recurs natural que utilitza la matèria orgànica de les zones forestals per a convertir-se en una font d’energia renovable. Els diferents tipus en què es pot convertir (natural, residual o produïda) poden donar lloc a nous components, com el carbó vegetal, el biogàs i l’etanol, l’ús del qual com a combustibles o productors d’electricitat és molt habitual.
0 Comments