Els videojocs s’han convertir en una de les formes d’oci preferides dels xiquets, adolescents i inclús molts adults.

No té res de roï entretenir-nos d’aquesta forma. El joc es primordial en l’era tecnològica en la que vivim, tant per al desenvolupament psicosocial com per a adquirir nombroses habilitats i destreses. Pero quan el seu ús es torna exclusiu i no hi ha control sobre el contingut dels videojocs adequat a l’edat del jugador, jugar por ser perjudicial a més de beneficiós.

Cada volta des de l’Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives de la Mancomunitat Camp de Túria estem atenent a més pares preocupats degut a que els seus fills pasen massa temps jugant als videojocs o amb el mòbil.

INDICADORS

Pero, quan hi ha que preocuparse? Per poder contestar a aquesta pregunta necessitem prestar atenció a aquests indicadors:

  • Aïllament social. Si habitualment preferixen quedar-se a casa jugant als videojocs a ixir amb els amics al carrer. Açò genera que no desenvolupen les habilitats socials de manera adequada. 
  • Disminució del rendiment escolar.  Si les qualificacions escolars han empijorat o els professors informen de que no realitzen les tasques.
  • Mala gestió del temps. Se utilitza excessiu temps en activitats relacionades amb els videojocs, superant el que es pretenia inicialment i aumentant gradualment dia a dia.
  • Problemes de conducta. Malestar emocional, nerviosisme i irritabilitat quan es du un temps sense jugar.
  • Estallits d’ira al llimitar el seu ús. Incapacitat de tolerar la frustació que genera no poder jugar o complir les normes establides, responent de manera ansiosa o agresiva.
  • Problemes posturals o de visió i insomni a conseqüència d’utilitzar dispositius electrònics fins a altes hores de la nit.

PAUTES

Si els teus fills actuen d’aquesta manera, t’oferim algunes paures per poder controlar la situació:

  • Estableir junts un horari de joc i unes normes que deurieu complir ambes parts. Donar prioritat a les obligacions diaries, com les tasques escolars o domèstiques. Especificar en qué horari es pot jugar i quines son les situaciones o llocs en els que no es poden utilitzar ningun dispositiu electrònic tals com el bayns, durant les menjades o al llit.
  • Interesat per quin es l’us que fan dels dispositius, a qué juguen, que xarxes socials tenen, amb qui parlen o quins son els seus interesos a  la xarxa. A més, aquesta es una manera de reciclar-se en l’ús de les noves tecnologies i de compartir temps amb ells. Si els vostres fills son menors, el control parental dels dispositius es una ferramenta es es de gran ajuda.
  • Plantejar i organitzar activitats en familia o amb amics que servisquen com formes d’oci alternatives a l’ùs de dispositius electrònics: excursions, esports, acampades, museus, cine, etc.
  • Informar dels riscs d’Internet en quant al anonimat i la privacitat. Donar-los a conèixer els problemes relacionats amb el mas ús (delictes en xarxa,  cyberbulling, sexting, grooming) i la necessitat d’actuar a la xarxa amb les mateixes normes socials que en la vida real, sense faltar el respecte a ningú i sense donar informació personal a desconeguts.

Esperem que aquestes pautes us  servisquen per a regular l’us de les noves tecnologies i evitar els problemes associats amb la seua incorrecta utilització. No obstant, desde la UPCCA de la  Mancomunitat Camp de Túria es fiquem a la vostra disposició de manera gratuïta si necessiteu assessorament u orientació per ficar en práctica aquestes pautes.

 

Els videojocs s’han convertit en una de les formes d’oci preferides dels xiquets, adolescents i inclús molts adults.No té res de roí entretenir-nos d’aquesta forma. El joc és primordial en l’era tecnològica en la qual vivim, tant per al desenvolupament psicosocial com per a adquirir nombroses habilitats i destreses. Però quan el seu ús es torna exclusiu i no hi ha control sobre el contingut dels videojocs adequat a l’edat del jugador, jugar pot ser perjudicial a més de beneficiós.Cada volta des de la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives de la Mancomunitat Camp de Túria estem atenent a més pares preocupats ja que els seus fills passen massa temps jugant als videojocs o amb el mòbil.

INDICADORS

Però, quan hi ha que preocupar-se? Per poder contestar a aquesta pregunta necessitem prestar atenció a aquests indicadors:

  • Aïllament social. Si habitualment prefereixen quedar-se a casa jugant als videojocs a eixir amb els amics al carrer. Açò genera que no desenvolupen les habilitats socials de manera adequada.
  • Disminució del rendiment escolar. Si les qualificacions escolars han empitjorat o els professors informen de què no acompleixen les tasques.
  • Mala gestió del temps. S’utilitza excessiu temps en activitats relacionades amb els videojocs, superant el que es pretenia inicialment i augmentant gradualment dia a dia.
  • Problemes de conducta. Malestar emocional, nerviosisme i irritabilitat quan es du un temps sense jugar.
  • Estallits d’ira al limitar el seu ús. Incapacitat de tolerar la frustració que genera no poder jugar o complir les normes establides, responent de manera ansiosa o agressiva.
  • Problemes posturals o de visió i insomni a conseqüència d’fer ús de dispositius electrònics fins a altes hores de la nit.

PAUTES

Si els teus fills actuen d’aquesta manera, t’oferim algunes pautes per poder controlar la situació:

  • Establir junts un horari de joc i unes normes que deuríeu complir ambdues parts. Donar prioritat a les obligacions diàries, com les tasques escolars o domèstiques. Especificar en què horari es pot jugar i quines són les situacions o llocs en els quals no es poden usar cap dispositiu electrònic tals com el banys, durant les menjades o al llit.
  • Interessat per quin és l’ús que fan dels dispositius, a que juguen, que xarxes socials tenen, amb qui parlen o quins són els seus interessos a la xarxa. A més, aquesta és una manera de reciclar-se en l’ús de les noves tecnologies i de compartir temps amb ells. Si els vostres fills són menors, el control parental dels dispositius és una ferramenta de gran ajuda.
  • Plantejar i organitzar activitats en família o amb amics que servisquen com formes d’oci alternatives a l’us de dispositius electrònics: excursions, esports, acampades, museus, cine, etc.
  • Informar dels riscs d’Internet en quant a l’anonimat i la privacitat. Donar-los a conéixer els problemes relacionats amb el mas ús (delictes en xarxa, cyberbulling, sexting, grooming) i la necessitat d’actuar a la xarxa amb les mateixes normes socials que en la vida real, sense faltar el respecte a ningú i sense donar informació personal a desconeguts.Esperem que aquestes pautes us servisquen per a regular l’ús de les noves tecnologies i evitar els problemes associats amb la seua incorrecta utilització. Tanmateix, des de la UPCCA de la Mancomunitat Camp de Túria us fiquem a la vostra disposició de manera gratuïta si necessiteu assessorament o orientació per ficar en pràctica aquestes pautes.