Arribem a desembre i amb ell el mes per excel·lència de la Loteria. Amb el lema ‘Loteria, la il·lusió que ens pot portar a l’addicció’, la Campanya 12 lemes de la UPCCA és una de les activitats que es desenvolupen en el Pla Comarcal de Drogodepencias i altres Trastorns Addictius, implementat des de la Mancomunitat Camp de Túria.

La mala situació econòmica que ha provocat la crisi ha generat que moltes persones cerquen en els jocs d’atzar una mica de fortuna. I ací està el problema, pot ser que la desesperació per aconseguir diners porte a moltes persones a caure en l’addicció de la Loteria.

QUANT GASTEM?

A més de la publicitat existeix una xarxa comercial gegant de Loteria i Apostes de l’Estat. Perquè compta amb 11.000 punts de venda al llarg del territori nacional on es poden adquirir algun dels 170 milions de dècims que es posen a la venda. Enguany, cada espanyol gastarà una mitjana de 68,48 euros a comprar dècims per al Sorteig Extraordinari de la Loteria de Nadal que se celebrarà el pròxim 22 de desembre, un total de 0,92 euros més que en 2018, segons la xifra de consignació per habitant de la Societat Estatal de Loteries i Apostes de l’Estat (SELAE).

El llibre Joc i societat, elaborat per l’Institut de Política i Governança de la Universitat Carles III de Madrid per al Consell Empresarial del Joc (Cejuego) assegura que en línies generals, el treball científic ofereix una normalització del joc en la societat espanyola. El 85% de la població ha jugat a alguna cosa durant l’any 2018. La Loteria de Nadal, la Primitiva o el cupó de l’ONCE estan entre els més difosos.

COM AJUDEM UNA PERSONA LUDÓPATA?

Ací us deixem alguns consells per a ajudar aquelles persones que tinguen problemes amb el joc de la Loteria.

1. Comprèn el seu problema

Necessitem saber què és una ludopatia per a poder ajudar.

2. Pregunta sense jutjar

Hem de descobrir com viu la seua ludopatia per a poder ajudar.

3. Relaciona el joc amb problemes

Haurem de ser hàbils perquè la persona afectada descobrisca que té un problema.

4. Informa’l sobre el joc patològic

Una vegada descobert el problema, és moment que la persona reba tota la informació sobre la ludopatia.

5. Canvia el focus d’atenció

Proporcionar altres alternatives que li proporcionen a la persona ludópata el que intenta aconseguir a través del joc.

6. Proporciona-li alternatives

El temps destinat a jugar ha d’ocupar-lo amb altres activitats.

7. Motiva-li per al canvi

És molt important motivar al ludópata perquè aconseguisca deixar de jugar.

8. Ajuda’l a evitar situacions perilloses

Evita l’ocasió i evitaràs el perill. Hem d’estar preocupats de no col·locar a la persona ludópata en situacions on puga recaure.

9. Incita-li a realitzar activitats recreatives saludables

Tenir hàbits saludables, activitats físiques i recreatives és molt important per a aqueixes persones.

10. Brinda-li suport

És de gran importància brindar-li tot el suport possible a aquestes persones. Si se senten recolzats i donats suport, serà molt més fàcil per a elles.