PRISMA és el Programa de Rehabilitació i Inserció en Salut Mental de la Mancomunitat Camp de Túria i està dirigit a persones amb algun problema de salut mental crònica que pertanyi als 17 municipis que conformen la Comarca.

El Programa sorgeix de la necessitat d’un canvi en l’assistència prestada des de l’àrea de Salut Mental, promocionant la integració activa de cada persona en la seua comunitat d’origen i generant autonomia personal i social, per tant, millora la qualitat de les persones que assisteixen al programa.

Es tracta d’un programa de treball en diferents àrees d’actuació formades per diferents perfils professionals de la psicologia, activitats de l’esport i integració social.

En Gener de 2019 es van posar en funcionament dos recursos ubicats un en Bétera i un altre en Vilamarxant, i en 2020 es van ampliar a dos programes més ubicats en Pobla de Vallbona i Riba-Roja del Túria.

Cada Programa PRISMA abarca un total de 14 persones participants, sumant un total de 56 persones ateses.

Treballem de manera coordinada creant una xarxa entre els dispositius de Serveis Socials de cada municipi i amb les dos Àrees de Salut: Hospital de Manises i Arnau Vilanova – Llíria. I al seu torn, amb les cinc Unitats de Salut Mental que abarca la Comarca.

SERVEIS

 

OBJECTIUS DEL PROGRAMA

Què anem a fer?

 • Favoreixer l’adaptació i integració de les persones amb problemes de salut mental crònica en el seu entorn així com la seua participació activa en els diferents contextos.
 • Desenvolupar i mantenir un nivell òptim de qualitat de vida, augmentant la seua autonomia i independència personal.
 • Orientar les famílies de les persones amb problemes de salut mental crònica, ajudant-los a millorar les seues capacitats, els recursos d’adaptació a la malaltia i el seu propi autocuidat.
 • Treballar conjuntament amb els serveis de Salut Mental i amb els de Serveis Socials, col·laborant i coordinant l’atenció integral dels usuaris i potenciant els processos de recuperació personal i suport comunitari.
 • Potenciar i dinamitzar l’articulació dels recursos socio-comunitaris per a aconseguir el principi de normalització, eliminant les barreres socials que dificulten l’assoliment del mateix.
 • Impulsar accions d’informació i sensibilització a la població sobre la salut mental, per a prevenir i/o reduir l’estigma i exclusió social existent i afavorir la no-discriminació d’aquestes persones i els seus familiars.

El Programa es presta tots els dies laborables de l’any, de dilluns a divendres en horari de 9:30h a 13:30h.

Els dissabtes, diumenges i festius del calendari laboral, el Programa romandrà tancat, així com en el mes d’agost per vacances i alguns dies de vacances de Nadal o Pasqua.

PERSONES USUARIES

A PRISMA pot accedir qualsevol persona que resideixi a la comarca. L’accés es realitzarà a través de la derivació de l’Àrea de Salut Mental conjuntament amb els Serveis Socials Bàsics dels municipis que componen la Mancomunitat Camp de Túria.

Els criteris d’inclusió en el programa inclouen la gravetat i cronicitat de la malaltia mental amb serioses repercussions en les àrees social, personal i laboral, que dificulten la seua integració i adaptació en contextos socials del seu entorn.

Les característiques de les persones ateses en el Programa són:

 • Haver de tindre una edat compresa entre els 18 i els 65 anys.
 • Haver de tindre un diagnòstic de malaltia mental crònic de psicosi, esquizofrènia, altres trastorns psicòtics, trastorns afectius majors recurrents i que presenten deteriorament en el seu funcionament psicosocial i en la seua integració comunitària.
 • Haver d’acudir a la Unitat de Salut Mental de referència.
 • Haver de ser persones empadronades a la comarca de Camp de Túria.
 • Haver de presentar un estat psicològic estable i no trobar-se en situació de crisi psiquiàtrica.
 • No haver de presentar conductes agressives o perilloses per a ells mateixos o els altres, ni problemes greus d’alcoholisme o toxicomanies que dificulten o impedeixen el desenvolupament del programa.S’atendran com a màxim un total de 56 persones usuàries i els seus familiars, 14 persones en cada programa PRISMA.
LINIES D’ACTUACIÓ

Des dels Programes PRISMA treballem diferents àrees que ajuden a la persona amb el seu procés de rehabilitació i recuperació.

Diagrama per àrees:

 

També hem desenvolupat projectes específics dins dels Programas PRISMA que afavorisquen la recuperació de la persona com AVENTÚRATE, projecte de teràpia a través de l’Aventura en la natura i ACTIVAment, projecte físic-esportiu per a persones amb problemes de Salut Mental.

A més de les activitats del Programa, gestionem un espai obert per a totes les persones que resideixin a la comarca i conviuen amb una persona amb problemes de salut mental, anomenat FAMILIARment: Aquest és un espai dirigit fonamentalment a famílies que conviuen amb una persona amb problemes de salut mental. És un espai de diàleg orientat a familiars que servirà com a punt de trobada i acompanyament en el procés de la malaltia. L’objectiu d’aquesta iniciativa és oferir informació, orientar, construir solucions i sensibilitzar sobre temes relacionats amb la Salut Mental. Aquest espai està conduït pels psicòlegs del Programa PRISMA i comptarà amb la participació d’altres professionals del àmbit de la Salut Mental.

QUI SOM

 

L’Equip

L’Equip encarregat dels Programes PRISMA estan compostos per especialistes en l’area de Salut Mental. Els i les professionals serán els encarregats de programar i dur a terme tallers, serveis i activitats amb els diferents Programes PRISMA.

 

CONTACTE

Necessites contactar amb nosaltres?

Si vols més informació pots ficar-te en contacte mitjançant el següent formulari o escriur-nos un e-mail i amb el menor temps possible ens ficarem en contacte amb tú.

Carrer del Plà de l’Arc, s/n, 46160 Llíria, Valencia, Espanya

s.mental@mancomunitatcampdeturia.es

També pots seguir-nos a les nostres xarxes socials:

https://www.facebook.com/prismasaludmentalcampdeturia/

@prismasaludmentalcampdeturia

DOCUMENTACIÓ D’INTERÉS

[stack_cards layout=”feature” icon=”” image=”5814″ button_url=”https://www.mancomunitatcampdeturia.es/wp-content/uploads/2019/05/REGLAMENTO-DE-REGIMEN-INTERNO-PROGRAMA-SM.pdf”]REGLAMENTO DE REGIMEN INTERNO PROGRAMA[/stack_cards]  [stack_cards layout=”feature” icon=”” image=”5814″ button_url=”https://www.mancomunitatcampdeturia.es/wp-content/uploads/2019/05/REGLAMENTO-DE-REGIMEN-INTERNO-PROGRAMA-SM.pdf”]INSTANCIA DE SOLICITUD[/stack_cards] [stack_cards layout=”feature” icon=”” image=”5814″ button_url=”https://www.mancomunitatcampdeturia.es/wp-content/uploads/2019/05/REGLAMENTO-DE-REGIMEN-INTERNO-PROGRAMA-SM.pdf”]CONSENTIMIENTO INFORMADO[/stack_cards] [stack_cards layout=”feature” icon=”” image=”5814″ button_url=”https://www.mancomunitatcampdeturia.es/wp-content/uploads/2023/03/20230208_MEMORIA-TECNICA-PRISMA-2022.pdf”]MEMORIA TÉCNICA PRISMA 2022[/stack_cards]