Des de fa anys sabem que l’estiu és una època en la qual no solament augmenta el consum d’alcohol, sinó en la qual a més es donen els primers consums d’aquest. La major disposició de temps lliure, les ganes de socialitzar-se, el contacte amb velles i noves amistats, l’assistència a certs esdeveniments i/o el voler imitar la manera de passar-lo bé dels adults, poden fomentar aquests consums.

Conscients de l’impacte que el consum d’alcohol pot tenir sobre els adults i més intensament sobre els joves, des de la UPCCA proposen fomentar l’oci proactiu com a manera de desafiar un oci reactiu àmpliament estès que es vincula al consum d’alcohol. Què vol dir això?, doncs que no solament tenim l’opció de sumar-nos a l’oferta d’oci que ens proposen certes amistats, empreses privades i/o entitats públiques, sinó que a més podem proposar el que realment ens abelleix fer i animar a les nostres amistats, família i/o parella al fet que se sumen.

Si ens acostumem a practicar la proactividat en el nostre temps d’oci ens acostarem cada vegada més als qui som realment, al que ens fa gaudir de forma genuïna, sense necessitat d’haver de renunciar a les nostres idees, principis i valors per a divertir-nos o perquè altres persones no ens posen etiquetes negatives com a “dessaborit/a”, “desbaratador”, “immadur”, etc. Per a molts/as joves és important sentir-se acceptats/as, benvolguts/as i valorats/as per les persones que per a ells/as són significatives, però això no vol dir que l’única manera d’aconseguir aquest afecte i validació siga actuar de formes que poden posar en risc la seua salut o anar en contra dels seus principis.

A part de respectar-nos a nosaltres/as mateixos/as i fer que ens respecten, una altra conseqüència que obtindrem en tenir un oci proactiu és la d’atraure la nostra vida a persones afins a nosaltres/as amb les quals poder desenvolupar nous plans per al nostre temps lliure.

Pot haver-hi un estiu divertit sense necessitat de consumir alcohol? Per descomptat que sí, però ningú hauria de dir-te com ha de ser, has de descobrir tu què és el que et motiva, què és el que fa que el temps se’t passe volant i quan recordes aqueixa experiència et sents satisfet/per haver tingut l’oportunitat de viure-la.