Serra ha acollit este cap de setmana la I Jornada de Sostenibilitat Ambiental i Territorial de Camp de Túria. Un acte organitzat per l’Institut d’Estudis Comarcals i l’Ajuntament de Serra que ha comptat amb la col·laboració de Mancomunitat Camp de Túria. La presidenta de la Mancomunitat i alcaldessa de Marines, Mª Dolores Celda, va participar en la ponència titulada ‘Mobilitat a la comarca’ en la qual ha participat Rafael Solaz, Enginyer de Camins i membre del IDECO.

En paraules de Celda, la jornada ha suposat “una estupenda oportunitat per a conèixer el que s’està fent a la comarca en matèria de sostenibilitat ambiental i territorial. Ha suposat una oportunitat també per a la institució que represente, per a donar a conèixer en este fòrum el treball que s’està duent a terme des de la Mancomunitat en la gestió de la mobilitat comarcal des d’un punt de vista sostenible amb el medi ambient i el nostre territori: El Camp de Túria”.

“La idea de la mobilitat sostenible sorgeix de la preocupació de ciutadans, col·lectius i institucions pels problemes mediambientals i socials que la generalització del transport urbà i interurbà basat en els vehicles particulars està provocant. Em referisc a la contaminació de l’aire, la saturació de les vies de comunicació, l’elevat consum d’energia i és clar, els efectes que tot això impliquen sobre la nostra salut”, ha matisat la presidenta de la Mancomunitat.

Celda ha remarcat que des de l’ens supramunicipal “creiem que és possible canviar, que és possible trobar un model alternatiu, en el qual es plantege un transport sostenible, en el qual es potencien els mitjans de transport públics, i els mitjans de transport molt més saludables per al nostre medi ambient, el nostre entorn i també per a la nostra salut”.

La presidenta de la Mancomunitat aposta “per una ordenació de la mobilitat i també per reclamar a altres administracions un transport públic de qualitat, amb tarifes accessibles, un transport que connecte als ciutadans amb els centres urbans, els centres d’ensenyament, metges, els polígons industrials, entre els nostres pobles entre si i també amb la ciutat de València”.

“Per tot això estem treballant amb la col·laboració de tots els ajuntaments de la comarca, perquè per a la Mancomunitat la gestió de la mobilitat s’ha de realitzar des d’un enfocament participatiu en el qual estiguen implicats els 17 municipis de la nostra comarca”, ha afegit Celda. En este sentit, ha recordat que a l’abril de 2016 es va organitzar una jornada sobre Mobilitat Sostenible a la qual va assistir el llavors Director General de Transport i els principals representants polítics dels municipis. En ella, es va acordar prendre decisions conjuntes en matèria de transport. A més de la importància d’este compromís, eixa jornada va ser premiada en la primera Edició de la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible a la Comunitat Valenciana.

I Pla de Mobilitat Comarcal Camp de Túria

“I ara ja estem establint les bases del que serà el primer Pla de Mobilitat Comarcal en el Camp de Túria. Volem abordar el tema del transport des d’uns objectius i propostes concordes a les necessitats dels usuaris de la comarca, sempre des d’un punt de vista sostenible. Estem elaborant un full de ruta en la qual s’implanten formes de desplaçament respectuoses amb el medi ambient, és a dir, de maneres de transport que facen compatibles creixement econòmic, cohesió social i defensa del nostre entorn, garantint d’esta forma una millor qualitat de vida dels nostres veïns”, ha conclòs la presidenta de la Mancomunitat.